[Hlavní strana] [Vyhledávání] [Encyklopedie] [Kontakt] [Pro registrované]


Návrat na hlavní stranu

Ve službě veřejnosti ?



Znak a prapor města Hlučín [ Znak a prapor ]

Znak a prapor města Hlučín
Znak města Hlučín

Kdy město dostalo svůj znak, není známo. Jeho podoba i barvy kolísají. Původ písmene "P" v levé části znaku (strany jsou označovány z pohledu štítonoše) je nejasný - snad jde o připomínku zakladatele města krále Přemysla Otakara II. Pravá polovina s antonínským křížem připomíná erb Jana Bělíka z Kornic (1486 - 1490), který nosil podobný kříž na červeném poli. Proto se někteří autoři domnívají, že by město mělo používat štítu červeného.

Město však tradičně užívá nejpozději od první poloviny minulého století štítu zeleného. Lilie ve znaku souvisí nejspíše s erbem pánů z Vrbna. Od poslední čtvrtiny 18.století je ve štítu rozmístěno 5 hvězdiček, které se sem dostaly snad za posledního majitele města z rodu Gašínů, jejichž 5 generací mělo město v držení.


Popis znaku
Na zeleném štítě je po pravé straně pravá polovice antonínského kříže na dvou stupních s polokoulí na konci vodorovného ramena. Těsně vedle toho je v levé části štítu velké písmeno "P" s doleva prodlouženou dolní příčkou, spojenou s dolním stupněm. Nad křížem a monogramem je uprostřed hlavy štítu lilie. Při okraji štítu je pak pět šestihrotých hvězd, po dvou po stranách, jedna dole. Kříž, monogram, lilie a hvězdy jsou v barvě zlaté.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.hlucin.cz

Typ záznamu: Znak a prapor
AKTUALIZACE: David Mužík (Infomorava.cz) org. 56, 23.01.2003 v 13:57 hodin


Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz